FURNICA Valentin Constantin

Recently Rated:

Stats

Blogs: 1
Location:
Work interests:
Affiliation/website:
Preferred contact method: Reply to post in blog/forum/group
Preferred contact language(s):
Contact:
Favourite publications:

Founding Member



Location: Europe, Romania, Bucharest
Work: geophysics - electric/electromagnetic seismic precursors
Biographical: tellurics magnetotellurics electrode effect of the global tectonic activity
Favourite Publications: Springer - Acta Geophysica Springer - Climatic Change Springer - Int. Journal of Earth Sciences Springer - Journal of Earth System Science Springer - Natural Hazards Springer - Pure and Applied Geophysics

Cultura generala a specialistului_1


By FURNICA Valentin Constantin, 2010-02-22

Exprimarea prin scriere sau vorbire, precum i gndirea ce le nsotete, consider c ating acurateea maxim privind informaia prelucrat la nivel de idee, numai utiliznd limba nvaat in copilarie, care de obicei este cea materna.

Pe de alta parte, experienta ce caracterizeaza fiecare individ, indiferent de varsta, pozitie sociala, sex, etc, este foarte importanta in exprimarea sintetica a unei idei privind realitea accesibila, conform gradului de pregatire. Trebuie sa recunoastem ca pana la urma, meseria ne tine in viata, iar meseria reprezinta in esenta o unealta care modifica societatea. De exemplu, croitorul utilizeaza foarfeca si mai nou masina de cusut, deci ar trebui sa tina de Ministerul croitorilor, insa problema este mai extinsa putin in mileniul trei, apartinand probabil de Ministerul industriei (usoare).

Si cate unelte sunt....

Cercetarea se gaseste insa prezenta peste tot (poate mai putin in medicina propriu-zisa, unde se confunda cu zicala: " daca a avut zile...").

Cam din acest punct de vedere as dori sa incepem o lunga discutie in limba romn. Ce ar putea nascoci mintea unui cercetator, din oricare domeniu de activitate, in legatura cu o problema de cultura generala ? Cum va incerca el o adaptare din mers, astfel incat cunoasterea din domeniul sau, de obicei la limita cunoasterii societatii careia ii apartine, sa aduca o rezolvare credibila unui "cui" de care ceilalti nu pot trece?

Oricare dintre noi, am simtit la un moment dat nevoia de a intreba un coleg dintr-un cu totul alt domeniu al cunoasterii, cum face cutare lege din fizica in ograda lui?

Deci!

Care ar fi metoda abordabila pentru a identifica un domeniu foarte util, pe care-l cunoastem cu totii, ne lovim de el, nu-i cunoastem dedesubturile, dar este plin de experti si specialisti care-ti fac cate una, pur si simplu anapoda.

Propun pentru inceput un cuvant ales aiurea... de exemplu "termopane".

Sincer sa fiu, multa vreme le-am confundat cu placile de polistiren expandat, pe care acum le vedem atarnate pe peretii exteriori. Problema cercetatorului neavizat (adica eu) apare din notiunea de "protectie termica".

Dar la ce-mi trebuie? De ce sa inlocuiesc lemnul, culmea naturalului cu plasticul, facut alandala de fabrica, numai in domniul natural nu. Prin "natural" arunc aici o gogori: naturalul tine de numerele naturale, iar geometria asociata tine de Pitagora. Imi vor polariza geamurile (sau plasticele) lumina la dreapta, sau la stanga, daca tinem seama ca numai levogiritatea este acceptata de viata (daca unitatea de masura se potriveste cu aceea in care universul nostru a construit proportiile)?

Adica, este domne' toxica, sau nu este toxica o fereastra termopan? Ce s-i spun adminstratorului de bloc cnd se uit chior la mine, pentru c nu vreau nu tiu ce avantaje?

Pe unde m putei completa... constructiv...? Unele cic sunt purttore de heliu ! De care s-i cer administratorului ?

Valentin

Propun ca, dac in final iese o concluzie simpl si abordabila tehnic, s construim un textule in limba engleza i s-i dm drumul prin lume

Posted in: default | 0 comments